cheapest online indian pharmacy for prednisone or generic buy Prednisone with american express prednisone online no prescription fed x purchase cheap prescription prednisone buy Prednisone free consultation Buy Propecia canadian online pharmacy priligy priligy shipment to albania purchase Doxycycline doxycycline hyclate can you buy tramadol online buy Prednisone pay cod generic prednisone canada prednisone c.o.d. buy ventolin inhaler antibiotics guide ventolin inhaler coupons buy tramadol online no prescription cod antibiotics effects prednisone on line buy ventolin online usa prescribing prednisone tablets australia buy online zithromax

grechvol2
MAREK GRECHUTA – Gdzieś w nas
Złota Kolekcja VOL. 2 (2004)

Pomaton EMI

W przypadku takiego artysty jak Marek Grechuta kolekcja „złotych przebojów” to zaledwie wizytówka niezwykłego dorobku – zróżnicowanego, oryginalnego. Okazuje się, że przy nieprzebranym bogactwie tej twórczości, jedna płyta hitów to za mało.

Niezwykłe powodzenie pierwszej edycji „Złotej Kolekcji” z piosenkami Grechuty (album DNI, KTÓRYCH NIE ZNAMY został Złotą Płytą i cieszy się niesłabnącym powodzeniem), natchnęło nas do opracowania wyboru, który będzie kontynuacją oryginalnej kolekcji. Nietrudno zauważyć, że na pierwszą płytę złożyły się przede wszystkim wczesne piosenki artysty, m.in. Niepewność, Korowód, Gdziekolwiek. A przecież Marek Grechuta nieustannie się rozwijał, eksperymentował, szukał.

Wizerunek „romantycznego cherubina” z okresu współpracy z zespołem Anawa szybko ustąpił miejsca piewcy undergroundu z albumu DROGA ZA WIDNOKRES (1972), czerpiącemu inspirację z poezji na wskroś nowoczesnej. Przez kolejne lata Grechuta pisał muzykę głównie do tekstów poetów współczesnych, jak Ewa Lipska (Więc to nie tak), czy Leszek Aleksander Moczulski (Na szarość naszych nocy).

Następnie poświęcił się tworzeniu szerokich projektów tematycznych. Najpierw była SZALONA LOKOMOTYWA (1977), głównie, choć nie tylko, do tekstów Witkacego (to z tego albumu pochodzi porywający Motorek – do wiersza Józefa Czechowicza). Potem była niezwykła płyta, w której muzyka Marka Grechuty objęła odrębny świat metafizycznego poety, Tadeusza Nowaka (Nie wiem o trawie i Dzieciństwo moje). Ukoronowanie tego okresu to niewątpliwie cykl W MALINOWYM CHRUŚNIAKU (1984) do poezji Bolesława Leśmiana – przypominamy tu piosenkę Zazdrośnicy.

Warto jednak zwrócić uwagę, że – niejako na boku wielkich dzieł tematycznych – Grechuta pisał również utwory niezwiązane z cyklami. Miedzy innymi do poezji Wiesława Dymnego (Nie dotykaj dzikich róż) i do własnych tekstów (legendarna –  długi czas niepublikowana – filozoficzna i ironiczna Historia pewnej podróży).

Z upływem czasu twórczość Marka Grechuty stała się stricte autorska. Piosenki do własnych wierszy zawsze stanowiły znaczącą część jego repertuaru, tak jak Będziesz moją panią czy Jeszcze pożyjemy z pierwszej edycji naszej kolekcji. Pierwszy pełny cykl autorski utworzyły ŚPIEWAJĄCE OBRAZY (1981), reprezentowane tu przez pieśń zainspirowaną malarstwem Stanisława Wyspiańskiego (Śniło mi się i pamiętam) oraz kodem Leonarda Da Vinci (Tajemniczy uśmiech). Jednakże dopiero od albumu KRAJOBRAZ PEŁEN NADZIEI (1989) artysta komponuje wyłącznie do własnych słów. Tematyka pieśni Grechuty jest równie bogata, jak komponowana przez niego muzyka – od lirycznej, po głęboko osobistą. Wyjątkowe miejsce w tej twórczości zajmuje cykl DZIESIĘĆ WAŻNYCH SŁÓW (1994) – te istotne, współczesne komentarze reprezentują w naszym wyborze pieśni Wolność i Miłość.

Najnowszy autorski album Marka Grechuty – NIEZWYKŁE MIEJSCA (2003) – przenosi nas do fascynujących miast i miasteczek, które wywarły na artyście wielkie wrażenie. Owocem jego fascynacji odwiedzanymi miejscami są między innymi swingujący Kazimierz Dolny nad Wisłą oraz nostalgiczna Lanckorona.

Marek Grechuta nie przestaje inspirować. Młodzi artyści nieustannie sięgają po jego repertuar. Kiedy kończyliśmy pracę nad tym wyborem na antenie rozbrzmiewał duet Edyty Jungowskiej i Pawła Wilczaka w piosence Nie dokazuj. Wojciech Majewski –  młody pianista i lider kwintetu jazzowego – nagrał album instrumentalny w całości poświęcony kompozycjom krakowskiego artysty (GRECHUTA, 2001). Popularny zespół Myslovitz zaprosił Marka Grechutę do wspólnego nagrania piosenki – ten pokoleniowy mariaż zaowocował wielkim przebojem, Kraków (2003), którego zmieniona wersja zamyka naszą drugą „Złotą Kolekcję” Marka Grechuty.

Miłośnikom twórczości Grechuty przypominamy o pierwszym wyborze przebojów tego artysty wydanym w serii „Złota Kolekcja” w 1999 roku. Kolekcja o tytule DNI, KTÓRYCH NIE ZNAMY, zawiera niezapomniane piosenki, takie jak Będziesz moją panią, Ocalić od zapomnienia, W malinowym chruśniaku czy Wiosna – ach to ty.

Szczególne miejsce w katalogu Kompanii Muzycznej Pomaton EMI zajmują „Dzieła zebrane” Marka Grechuty, wydawane w latach 2000-2001 w serii „Świecie nasz”. Na trzynastu płytach (z których każda zawiera ponad 70 minut muzyki), zgromadziliśmy  imponujący zbiór trzystu aż utworów. Jest to komplet nagrań artysty, z czego znaczną część stanowi materiał „rozproszony” (m.in. nagrania teatralne i telewizyjne), wydany w serii „Świecie nasz” premierowo. Ten bezprecedensowy w polskiej fonografii projekt został nagrodzony „Fryderykiem 2001” w kategorii Reedycja Roku.

Nowe piosenki autorskie Marka Grechuty przynosi album NIEZWYKŁE MIEJSCA (Pomaton EMI, 2003). Polecamy wszystkie płyty tego artysty i przypominamy, że pełny dorobek Marka Grechuty znajduje się obecnie w katalogu Pomaton EMI.

DANIEL WYSZOGRODZKI


Ważniejsza dyskografia:

1970 MAREK GRECHUTA & ANAWA (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2000
1971 KOROWÓD (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2000
1972 DROGA ZA WIDNOKRES (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2000
1974 MAGIA OBŁOKÓW (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2000
1977 SZALONA LOKOMOTYWA (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2000
1979 PIEŚNI DO SŁÓW TADEUSZA NOWAKA (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2001
1981 ŚPIEWAJĄCE OBRAZY (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2001
1984 W MALINOWYM CHRUŚNIAKU (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2001
1987 WIOSNA – ACH TO TY (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2001
1989 KRAJOBRAZ PEŁEN NADZIEI (Polskie Nagrania), CD Pomaton EMI, 2001
1991 PIOSENKI DLA DZIECI I RODZICÓW (MarkArt), CD Pomaton EMI, 2001
1994 DZIESIĘĆ WAŻNYCH SŁÓW (MarkArt) Pomaton EMI, 2000
2001 SERCE [różni wykonawcy] Pomaton EMI, 2001
2003 NIEZWYKŁE MIEJSCA Pomaton EMI, 2003

Składanki:

1990 ZŁOTE PRZEBOJE 1, CD MarkArt
1997 ZŁOTE PRZEBOJE 2, CD MarkArt
1999 DNI, KTÓRYCH NIE ZNAMY („Złota Kolekcja”), CD Pomaton EMI

01. Pieśń wigilijna
muz. i sł. M. Grechuta 4’00
TVP 1986

02. Miłość drogę zna
muz. i sł. M. Grechuta 2’15
Polskie Nagrania 1989

03. Nie wiem o trawie
muz. M. Grechuta, sł. T. Nowak 2’10
Polskie Nagrania 1979

04. Nie dotykaj dzikich róż
muz. M. Grechuta, sł. W. Dymny 3’05
Polskie Radio 1979

05. Motorek
muz. M. Grechuta, J.K. Pawluśkiewicz, sł. J. Czechowicz 3’25
Polskie Nagrania 1977

06. Odkąd jesteś
muz. i sł. M. Grechuta 3’35
Polskie Nagrania 1987

07. Kazimierz Dolny nad Wisłą
muz. i sł. M. Grechuta 5’00
Pomaton EMI 2003

08. Historia pewnej podróży
muz. i sł. M. Grechuta 1’50
Polskie Radio 1979

09. Wolność
muz. i sł. M. Grechuta 3’40
MarkArt 1993

10. Głos
muz. M. Grechuta, sł. A Błok, J. Lechoń 3’40
Polskie Nagrania 1987

11. Dzieciństwo moje
muz. M. Grechuta, sł. T. Nowak 2’20
Polskie Nagrania 1979

12. Więc to nie tak
muz. M. Grechuta, sł. E. Lipska 2’05
Polskie Nagrania 1974

13. Zazdrośnicy
muz. M. Grechuta, sł. B. Leśmian 2’05
Polskie Nagrania 1984

14. Gdzieś w nas
muz. M. Grechuta, sł. R. Milczewski-Bruno 3’30
MarkArt 1991

15. Na szarość naszych nocy
muz. M. Grechuta, sł. L.A. Moczulski 2’55
Polskie Nagrania 1974

16. Lanckorona
muz. i sł. M. Grechuta 5’55
MarkArt 1997

17. Śniło mi się i pamiętam
muz. i sł. M. Grechuta 2’40
Polskie Nagrania 1981

18. Tajemniczy uśmiech
muz. i sł. M. Grechuta 2’50
Polskie Nagrania 1989

19. Żyj tą nadzieją
muz. i sł. M. Grechuta 2’50
Polskie Nagrania 1989

20. Pewność
muz. M. Grechuta, sł. E. Lipska 5’10
MarkArt 1991

21. Miłość
muz. i sł. M. Grechuta 3’50
MarkArt 1993

22. Kraków
muz. i sł. A. Rojek, P. Myszor, W. Powaga, J. Kuderski, W. Kuderski 3’30
Sony Music Ent. 2003

Czas łączny 72’40


Redakcja albumu: Daniel Wyszogrodzki
Mastering: Kasina Studio

MAREK GRECHUTA – Gdzieś w nas. Złota Kolekcja vol. 2
P C POMATON EMI

Muzyka łagodzi - Fonografia

Naszą witrynę przegląda teraz 88 gości