cheapest online indian pharmacy for prednisone or generic buy Prednisone with american express prednisone online no prescription fed x purchase cheap prescription prednisone buy Prednisone free consultation Buy Propecia canadian online pharmacy priligy priligy shipment to albania purchase Doxycycline doxycycline hyclate can you buy tramadol online buy Prednisone pay cod generic prednisone canada prednisone c.o.d. buy ventolin inhaler antibiotics guide ventolin inhaler coupons buy tramadol online no prescription cod antibiotics effects prednisone on line buy ventolin online usa prescribing prednisone tablets australia buy online zithromax

skald
SKALDOWIE
Wszystko kwitnie wkoło
Złota Kolekcja (2001)
Pomaton EMI

Skaldowie powstali w Krakowie w 1965 roku. Trzon zespołu stanowili muzykalni, rozśpiewani i grający na licznych instrumentach bracia Zielińscy: Andrzej (ur. 1944), grający na fortepianie i organach oraz Jacek (ur. 1946) – główny wokalista, skrzypek i trębacz. Grupa debiutowała na II Krakowskiej Giełdzie Piosenki (1965) zdobywając pierwsze miejsce za utwór Moja czarownica do tekstu poety Wiesława Dymnego.

Andrzej Zieliński zmonopolizował repertuar Skaldów jako nadworny kompozytor i aranżer – jego piosenki odróżniały się na tle polskiej muzyki popularnej złożonością i różnorodnością aranżacji, ale ich naczelnym walorem była niezwykła melodyjność. Skaldowie weszli przebojem do czołówki polskich „zespołów młodzieżowych”.

Hit Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał został Radiową Piosenką Roku 1967. Na festiwalu polskiej piosenki Opole 1967 Skaldowie otrzymali Nagrodę Specjalną Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji za utwór Uciekaj, uciekaj. Zespół nawiązał współpracę ze zdolnymi autorami tekstów – warto pamiętać, że to właśnie piosenki Skaldów stały się „trampoliną”, z której wybiły się kariery trojga młodych, utalentowanych autorów: A. Osieckiej, W. Młynarskiego oraz L.A. Moczulskiego.

Zespół wystąpił w kilku filmach („Mocne uderzenie” i „Cierpkie głogi”), z których najmocniej uwiecznił się w pamięci „Kulik” z 1968 roku. W rok później Skaldowie nagrali jedną z najbardziej niezwykłych płyt całej polskiej muzyki popularnej, CAŁA JESTEŚ W SKOWRONKACH (1969) – album, który w przypadku każdej innej grupy mógłby uchodzić za wybór przebojów (oprócz utworu tytułowego znalazły się na nim m.in. Króliczek, Medytacje wiejskiego listonosza, Prześliczna wiolonczelistka i Z kopyta kulig rwie). Dla Skaldów była to jedynie płyta z nowymi piosenkami.

Po kilku trasach koncertowych w ZSRR i kolejnym festiwalowym tryumfie w Opolu 1969 (Medytacje wiejskiego listonosza), zespół udał się na sześciotygodniowe tournée po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Skaldowie zetknęli się tam z muzyką R&B graną na żywo, zaś Andrzej Zieliński przywiózł z tej podróży organy Hammonda. Ukształtował się nowy wizerunek Skaldów – zespołu… rockowego. Ukształtował się także ostateczny skład zespołu, w którym – oprócz braci Zielińskich – występowali: Konrad Ratyński (śpiew, gitara basowa), Jerzy Tarsiński (gitara) oraz Jan Budziaszek (perkusja).

Na festiwalu Opole 1970 nagrodę dziennikarzy zdobyła piosenka śpiewana przez Jacka w duecie z Łucją Prus, W żółtych płomieniach liści. W rok później Skaldowie występowali z powodzeniem przed widownią zachodnią (m.in. w Wielkiej Brytanii i RFN), zaś w roku następnym wzięli udział w wielkim koncercie Rock & Jazz Now, towarzyszącym XX Letnim Igrzyskom Olimpijskim w Monachium. W maju 1972 roku nagrali w sali Filharmonii Narodowej płytę KRYWAŃ, KRYWAŃ – album kultowy, manifest polskiego art-rocka, ukoronowanie dotychczasowej działalności.

W drugiej części dekady Skaldowie oddali się nieco od ludowych źródeł swojej muzyki, a i romans z rockiem nie okazał się trwały. Tworzyli piosenki popularne, ale jako że – niezmiennie – robili to na najwyższym poziomie, nie przestawał płynąć niekończący się strumień hitów: Życzenia z całego serca, Wierniejsza od marzenia, Dopóki jesteś, Nie oślepiaj. Spektakularny sukces przeboju Wszystko kwitnie wkoło (popularnie nazywanego „Wiosną”) sprawił, że piosenkę Skaldów – jak przed laty – ponownie śpiewała cała Polska. Coroczne występy Skaldów w Opolu zawsze były wydarzeniem – po raz pierwszy na płycie prezentujemy tu porywające festiwalowe wykonanie kompozycji Twą jasną widzę twarz (Opole 1980).

W utworze Szanujmy wspomnienia zespół z wdziękiem i nieodzowną autoironią ustosunkował się do upływu czasu, ale ostatni wielki przebój Skaldów – do muzyki Jacka Zielińskiego – piosenka Nie domykajmy drzwi, przekonywał, że krakowska kapela nie traci z upływem lat ani inwencji, ani energii, ani… optymizmu.

Wielki koncert „Skaldowie plus przyjaciele”, który odbył się w warszawskiej Sali Kongresowej w październiku 2000 roku z okazji 35-lecia zespołu, dowiódł dobitnie, że muzyka tworzona przez Andrzeja i Jacka Zielińskich oraz ich kolegów jest wciąż świeża i oryginalna, absolutnie niepowtarzalna i – co chyba najważniejsze – całkowicie odporna na czas. Przekonuje o tym także nasza kolekcja.

DANIEL WYSZOGRODZKI


Ważniejsza dyskografia:

LP SKALDOWIE (Pronit, 1967)
LP WSZYSTKO MI MÓWI, ŻE MNIE KTOŚ POKOCHAŁ (Pronit, 1968)
LP CAŁA JESTEŚ W SKOWRONKACH (Muza, 1969)
LP OD WSCHODU DO ZACHODU SŁOŃCA (Muza, 1970)
LP TY (Muza, 1971)
LP WSZYSTKIM ZAKOCHANYM (Muza, 1972)
LP KRYWAŃ, KRYWAŃ (Muza, 1972)
LP SZANUJMY WSPOMNIENIA (Muza, 1976)
LP STWORZENIA ŚWIATA CZĘŚĆ DRUGA (Muza, 1976)
LP REZERWAT MIŁOŚCI (Muza, 1979) 
LP DROGA LUDZI (Pronit, 1979)
LP NIE DOMYKAJMY DRZWI (Muza, 1989)

CD ANDRZEJ ZIELIŃSKI – ZNÓW OD ZERA (Yesterday, 2000)

(3CD) SKALDOWIE ANTOLOGIA (Pomaton-EMI, 2000)

57 utworów (w tym pełna wersja suity Krywaniu, Krywaniu), prawie 4 godziny znakomitej muzyki, najpiękniejsze piosenki w najlepszych wersjach, perły z lamusa, liczne ciekawostki (m.in. nagrania koncertowe), doskonały remastering 24 BIT, atrakcyjna książeczka, wyczerpująca biografia zespołu, wiele fotografii – jedna z najbardziej godnych polecenia edycji z polską muzyką popularną

Utwory:

1.
Śpiewam, bo muszę

muz. A. Zieliński, sł. Agnieszka Osiecka 4’00
P 1967 Polskie Radio

2.
Wszystko kwitnie wkoło

muz. A. Zieliński, sł. M. Bobrowski 4’05
P 1976 Polskie Nagrania

3.
Prześliczna wiolonczelistka

muz. A. Zieliński, sł. W. Młynarski 3’20
P 1968 Polskie Radio

4.
Dopóki jesteś

muz. A. Zieliński, sł. A. Kuryło 3’30
P 1979 Polskie Nagrania

5.
Uciekaj, uciekaj

muz. A. Zieliński, sł. L. A. Moczulski 3’05
P 1967 Polskie Radio

6. Króliczek

muz. A. Zieliński, sł. A. Osiecka 2’30
P 1968 Polskie Radio

7.
Nie oślepiaj

muz. A. Zieliński, sł. J. Kofta 2’25
P 1978 Polskie Radio

8.
Z kopyta kulig rwie

muz. A. Zieliński, sł. A. Bianusz 3’15
P 1968 Polskie Radio

9.
Cała jesteś w skowronkach

muz. A. Zieliński, sł. L. A. Moczulski 4’45
P 1969 Polskie Nagrania

10.
Wierniejsza od marzenia

muz. A. Zieliński, sł. A. Jastrzębiec-Kozłowski 3’50
P 1979 Polskie Nagrania

11.
Wszystkim zakochanym

muz. A. Zieliński, sł. L. A. Moczulski 4’15
P 1972 Polskie Nagrania

12.
Medytacje wiejskiego listonosza

muz. A. Zieliński, sł. L. A. Moczulski 2’55
P 1968 Polskie Radio

13.
Życzenia z całego serca

muz. A. Zieliński, sł. A. Jastrzębiec-Kozłowski 5’50
P 1976 Polskie Nagrania

14.
Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał

muz. A. Zieliński, sł. W. Młynarski 2’15
P 1967 Polskie Radio

15.
Jeszcze przed chwilą

muz. A. Zieliński, sł. L. A. Moczulski 4’05
P 1969 Polskie Nagrania

16.
Nie domykajmy drzwi

muz. J. Zieliński, sł. E. Lipska 4’30
P 1989 Polskie Nagrania

17.
Nie całuj mnie pierwsza

muz. A. Zieliński, sł. A. Osiecka 4’10
P 1967 Polskie Radio

18.
Szanujmy wspomnienia

muz. A. Zieliński, sł. A. Jastrzębiec-Kozłowski 3’00
P 1976 Polskie Radio

19.
Nie ma szatana

muz. A. Zieliński, sł. A. Osiecka 2’50
P 1970 Polskie Radio

20.
Twą jasną widzę twarz (Opole 1980)

muz. A. Zieliński, sł. L. A. Moczulski 6’25
P 1980 Polskie Radio

Czas łączny: 75’30


Redakcja albumu: Daniel Wyszogrodzki
Mastering: Kasina Studio

SKALDOWIE – Wszystko kwitnie wkoło. Złota Kolekcja
P C 2001 POMATON EMI

Muzyka łagodzi - Fonografia

Naszą witrynę przegląda teraz 89 gości